4 veelgestelde vragen over RijbewijsBelang

Bij RijbewijsBelang kunt u terecht wanneer u zich moet laten keuren op uw rijvaardigheid dan wel rijgeschiktheid. In de regel wordt een dergelijke keuring u opgelegd door het CBR. Verkeersovertredingen waarbij alcohol in het spel is zijn hier vaak de oorzaak van. Nadat u een keuring heeft ondergaan bij RijbewijsBelang heeft u mogelijk bepaalde praktische vragen. In dit blogartikel gaan we in op de meestgestelde.

Wat is de reden dat ik gekeurd moet worden?

De kans is vrij groot dat u dit heus zelf weet. Een keuring door een instantie als RijbewijsBelang wordt u niet zomaar opgelegd. U zult één of meerdere keren zijn staande gehouden door de politie, waarna het CBR geconcludeerd heeft dat u op uw rijvaardigheid getest dient te worden. Weet u oprecht niet waarom u een rijvaardigheidskeuring moet ondergaan? Neem dan contact op met het CBR.

Wat voor kosten brengt zo’n keuring met zich mee?

Wanneer u een rijvaardigheidskeuring opgelegd krijgt, zijn de kosten voor eigen rekening. Logisch dus dat u zich afvraagt wat zo’n keuring u precies gaat kosten. Dit is echter afhankelijk van welk type keuring u precies moet ondergaan. De actuele bedragen vindt u op de site van het CBR. Om u alvast voor te bereiden: de kosten kunnen flink oplopen. Zo kost een eerste onderzoek alcohol en drugs €1249,-, waar nog eens €586,- bijkomt wanneer u verzuimt op te komen dagen. Een eerste rijvaardigheidsonderzoek kost €640,-. U kunt ter plekke af te rekenen met RijbewijsBelang, dat de kosten verrekent met het CBR. Alleen pinnen is mogelijk.

Is de uitkomst van het onderzoek bindend?

Hoewel bij RijbewijsBelang ervaren psychologen en psychiaters werken, is hun oordeel over uw rijvaardigheid niet doorslaggevend. Uiteindelijk bepaalt de arts van het CBR of u mag blijven rijden. Ook kunt u altijd in beroep gaan tegen de uitslag van de keuring of de beslissing die het CBR op basis daarvan neemt. Een herkeuring vraagt u aan via het CBR. De kosten zijn wederom voor uw eigen rekening.

Kan ik voorkomen dat de uitslag naar het CBR wordt gestuurd?

Ja, u kunt gebruikmaken van het zogeheten ‘blokkeringsrecht’. Dit wil zeggen dat u het keuringsrapport van RijbewijsBelang mag inzien en op basis hiervan kunt besluiten dat het rapport niet naar het CBR mag worden verzonden. Het gevolg is dat het CBR niet kan oordelen over uw rijgeschiktheid, wat automatisch betekent dat u niet mag rijden totdat een nieuwe keuring uitwijst dat u wél rijgeschikt bent. Een nieuwe keuring mag u op zijn vroegst een jaar na het eerste onderzoek aanvragen. Met blokkeren verbiedt u uzelf dus automatisch te mogen rijden voor (ten minste) de komende twaalf maanden.