De meestgestelde vragen over carsharing

Carsharing: een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer in opkomst is. Aanbieders als Vecore worden in meerdere steden actief en bieden auto’s aan die je met de buren kunt delen. Maar weet je eigenlijk precies wat autodelen nu inhoudt? En wat exact de voordelen hiervan zijn? Wel na het lezen van deze blog. We gaan namelijk in op de meestgestelde vragen over carsharing!

Wat houdt carsharing precies in?

Carsharing is een vorm van autorijden waarbij verschillende personen gebruikmaken van één of meerdere auto’s, zonder dat deze eigendom van één van hen is. Hiervoor worden in wijken speciale carsharingparkeerplaatsen aangelegd, waar de auto’s geparkeerd kunnen worden. Het autodeelbedrijf zorgt ervoor dat er altijd voldoende auto’s beschikbaar zijn en dat deze bovendien schoon en afgetankt zijn.

Wat zijn de voordelen van carsharing?

Carsharing heeft verschillende voordelen. Voordelen voor de gebruikers en voordelen voor de maatschappij. Kijken we naar het eerste, dan dient gesteld te worden dat carsharing voornamelijk interessant is voor mensen die relatief weinig kilometers maken. In dat geval is carsharing veelal financieel een stuk aantrekkelijker dan zelf een auto aanschaffen. Bij carsharing betaal je namelijk alleen voor het daadwerkelijke gebruik van de auto. Kosten voor verzekering, belasting, onderhoud en reparaties zijn voor rekening van de deelautomaatschappij. Koop je zelf een (nieuwe) auto, dan schrijf je deze al vrij snel af, zelfs wanneer je de auto nauwelijks gebruikt. Zonde van het geld!

Daarnaast draagt autodelen ook bij aan de oplossing van enkele maatschappelijke problemen. Je kunt je voorstellen dat wanneer vijf mensen één auto delen in plaats van er allemaal zelf eentje te kopen, er vijf keer zo weinig auto’s nodig zijn. Zo’n vaart zal het waarschijnlijk eerst nog niet lopen, maar feit is dat het aantal auto’s afneemt wanneer carsharing populairder wordt.

Daarmee hebben we met zijn alleen minder last van parkeerdruk, neemt het aantal files vermoedelijk af én wordt het milieu een dienst bewezen. Minder vraag naar auto’s betekent immers minder CO2-uitstotende productie. Bovendien, zo is de verwachting, zorgt autodelen ervoor dat mensen alleen de auto pakken als het écht nodig is, omdat ze zich meer bewust zijn van de kosten. Dat zou betekenen dat er minder gereden wordt, waarmee ook weer minder schadelijke uitstoot gepaard gaat.

Hoe werkt het openen en afsluiten van een deelauto?

Dan nog de vraag: als ik meerdere auto’s deel met de rest van de buurt, hebben we dan allemaal een sleutelbos met verschillende sleutels? Nee, dit is niet het geval, dat zou heel onpraktisch zijn. Het openen en afsluiten van een deelauto geschiedt doorgaans met behulp van een app, waarmee je ook de auto kunt reserveren. Op die manier kan de contactsleutel gewoon in de auto blijven liggen!