De rol van de remschijven in je Volvo

Remschijven Volvo

Volvo maakt zeer degelijke auto’s die veilig en mooi zijn. De remschijven Volvo zijn echter – net als bij elke andere auto – op een dag aan vervanging toe. Wanneer de remschijven vervangen moeten worden, dan kun je dit het beste regelen bij een ervaren monteur. De remschijven dienen een belangrijke functie in de auto en je wil dat deze optimaal functioneren.

Remschijven Volvo

Over het remsysteem

De remschijven zijn onderdeel van het remsysteem. Het remsysteem is een verzameling van onderdelen in de auto die helpen om af te remmen en tot stilstand te komen. Dat systeem bestaat uit veel meer onderdelen dan alleen de remschijven. Andere onderdelen zijn:

  • remblokken
  • hoofdremcilinder
  • remklauw
  • remvloeistof

Dit zijn uiteraard niet alle onderdelen in het remsysteem. Het zijn echter wel de onderdelen waarvan de kans het grootst is dat je er wel eens van hebt gehoord. Als dat zo is, dan is dit vaak in de context van versleten onderdelen. Deze zijn dan aan vervanging toe.

Hoe werken de remschijven?

De remschijven zijn dus samen met de andere onderdelen verantwoordelijk voor het tot stilstand brengen van de auto. De manier waarop dat gebeurt is de volgende: De remschijf zit aan de naaf gekoppeld wat ervoor zorgt dat hij meedraait met de wielen. Om de remschijven zitten de remtangen, en daar zitten de remblokken in. De remblokken worden door de remcilinder tegen de remschijven aangedrukt.

Als dit gebeurt dan ontstaat er wrijving. Heel veel wrijving, om precies te zijn. Die wrijving  zorgt ervoor dat de remschijven niet meer goed kunnen draaien. De auto komt dan langzaam maar zeker tot stilstand. Door de wrijving ontstaat er echter ook heel veel warmte. De remblokken en remschijven moeten die warmte aankunnen, anders smelten onderdelen. Slijtage vindt om die reden ook het snelste plaats in de remschijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *