Een dag in het leven van een rijinstructeur

Rijinstructeur wordt vaak één van de meest uitdagende, maar ook leuke en flexibele baan uit het hedendaagse banenlandschap genoemd. Het is tenslotte ook zo, elke dag krijgt een rijinstructeur weer te maken met andere mensen met verschillende beweegredenen om te gaan autorijden. Ook staat ieder persoon weer anders in het autorijden en zijn of haar autorijlessen. De één is elke keer weer op van de zenuwen en de ander is misschien net even iets te nochalant. Welk persoon een rijinstructeur ook in zijn lesauto krijgt, hij of zij moet altijd maar zien om te gaan met die specifieke persoon. Toch maakt dit het ook gelijk één van de leuke dingen van de baan. Elke dag wordt er weer gewerkt met verschillende mensen en je leert elke dag weer nieuwe mensen kennen. Het leven van een rijinstructeur ziet er dan ook elke dag weer compleet anders uit. Over dit leven ga ik graag nog iets dieper in!

Rijinstructeur opleiding

Voordat een rijinstructeur aan de slag gaat, moet hij of zij altijd een rijinstructeur opleiding volgen. Gedurende een theorie periode en een praktijk periode, leert een aspirant rijinstructeur alle kneepjes van het vak. Na het afronden van de opleiding stopt het leren daarentegen niet. Gedurende de jaren moet er altijd een herexamen gedaan worden en ook is het verplicht om een aantal zogeheten WRM certificaten te behalen. Hierbij leert een instructeur bijvoorbeeld om om te gaan met leerlingen met ADHD, maar ook faalangst of sociale druk. Ook kunnen instructeurs een verdieping in bijvoorbeeld BHV aanbrengen.  

Hoe ziet de dag eruit?

De dag van een rijinstructeur begint vaak op het kantoor van de rijschool. Hier wordt besproken hoe de dag er voor iedereen uit gaat zien en dan is het in de auto stappen en op weg naar de eerste leerling. Het is mogelijk om op een dag verschillende leerlingen afzonderlijk in de auto te hebben, maar er zijn ook spoedcursussen waarin een groepje van bijvoorbeeld drie mensen een aantal uur per dag in de auto zitten. Hierin wordt bijvoorbeeld afgewisseld tussen de ochtend en de middag dat de leerlingen rijden. In andere gevallen zal een rijinstructeur elke één a twee uur een andere leerling hebben. Het leuke is natuurlijk dat een rijinstructeur zijn eigen route kan kiezen. Om het ook voor leerlingen nieuw en spannend te houden is het goed om hierin af te wisselen. Ook kan het zijn dat een instructeur naast zijn praktijklessen ook nog theorieles geeft. Hierin bereid een rijinstructeur zijn leerlingen voor op het theorie examen.