Hoe gebruik je een heftruck veilig?

Hoe gebruik je een heftruck veilig? De heftruck. De afgelopen jaren veranderd van een log vervoersmiddel naar een modern en onmisbaar bedrijfsmiddel. Eigenlijk is de heftruck een noodzakelijk kwaad. In grote magazijnen waar veelal (zware) pallets worden verplaatst, is een heftruck het aangewezen transportmiddel. De heftruck kan zowel horizontaal en verticaal worden ingezet om goederen te verplaatsen. Een heftruck vergroot de productiviteit, aangezien de chauffeur bovenop de truck zit en gemakkelijk meerdere pallets tegelijk kan verplaatsen. Een heftruck is voorzien van een verbrandingsmotor of een elektrisch aangedreven motor. De laatste jaren zien we steeds vaker een elektrische heftruck. Maar hoe zit het met de veiligheid? De heftruck is namelijk een indrukwekkend, sterk transportmiddel. De heftruck kan bij onvakkundig gebruikt een groot gevaar vormen voor zowel de chauffeur als de directe omgeving. De veiligheidsredenen worden steeds verder aangescherpt, maar uiteindelijk blijft het mensenwerk. In deze blog geven wij jou 4 veelgebruikte veiligheidssystemen om de kans op ‘fouten’ zo klein mogelijk te maken.

Gordels, beugels en hekjes

Zoals hierboven al beschreven worden de meeste ongelukken veroorzaakt door menselijke fouten. Moderne technologie of slimme snufjes kunnen dit zelfs niet voorkomen. Een zeer belangrijke veiligheidsmaatregel is het gebruik maken van veiligheidsgordels, cabine hekjes of cabine beugels. Deze zorgen ervoor dat de chauffeur niet bekneld raakt tussen de vloer en heftruck wanneer deze onverhoopt kantelt.

Snelheid

Zorg ervoor dat er duidelijk afspraken zijn over de snelheid waarmee de heftruck bestuurd mag worden. Daarnaast kan de technologie hier een grote rol in spelen. Slimme sensoren kunnen steeds meer meten en signalen geven aan de bestuurder. Zeker wanneer het gaat bij het nemen van bochten of op drukke verkeerspunten.

Verlichting

Zorg er altijd voor dat de heftruck goed zichtbaar is. Naast goede verlichting kan je de heftruck extra voorzien van een veiligheidslamp. Deze veiligheidslamp schijnt een felle kleur (bijvoorbeeld rood of blauw) op de werkvloer.

Meer weten

Wil jij meer weten over de veiligheid van een (elektrische) heftruck? Of op zoek naar een reachtruck? Dan is het verstandig om een deskundig bedrijf in te schakelen. Van Dijk Heftrucks uit Genemuiden is de expert als het gaat om heftrucks. Met meer dan 50 jaar ervaringen zijn zij continu op de hoogte van de laatste veiligheidsmaatregelen. Neem vrijblijvend contact op via Vandijkheftrucks.nl of bel met 038 385 55 77.