Hoe kan je rijinstructeur worden?

Ben jij benieuwd hoe je rijinstructeur worden kunt? Hiervoor moet je een rijopleiding volgen. Er zijn vele verschillende opleidingen, dus neem goed de tijd om je te oriënteren voor een geschikte rijopleiding. Zo zijn er opleidingen waarvoor je echt de schoolbanken in moet, en lessen die overdag gegeven worden. Of misschien studeer je liever thuis en wil je dat de opleiding te combineren is met een baan. Ook de tijdsduur verschilt per opleiding. Zo zijn er aanbieders waarmee je binnen 5 maanden al aan de slag kunt als rijinstructeur, waar je bij andere opleidingen binnen een jaar klaar zult zijn. Ook variëren de kosten van de opleiding, over het algemeen kun je van €5000 uitgaan voor een opleiding waarmee je rijinstructeur worden kunt.

Voordelen van rijinstructeur worden

Rijinstructeur worden biedt vele voordelen. Het grootste voordeel voor velen is de vrijheid waar dit beroep mee komt. In de auto ben je eigen baas, en deel je zelf je tijd in. Je kan ervoor kiezen om zelfstandig te werken, of voor een rijschool aan de slag te gaan. In de auto deel je hoe dan ook zelf je lessen in en is iedere dag weer anders. Daarnaast zorgt rijinstructeur worden voor veel voldoening. Je brengt veel tijd door met leerlingen, die je stuk voor stuk persoonlijk leert kennen. Iedere persoon is weer anders, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen allemaal hun rijbewijs halen. En jij bent de aangewezen persoon die ze van het begin tot eind daarmee begeleidt. Elke leerling die jij met een net behaald rijbewijs ziet zwaaien zal een lach op jouw gezicht toveren!

Hoelang duurt het om rijinstructeur te worden?

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe lang het duurt om rijinstructeur te worden. Zoals hierboven staat aangegeven, zal dit per opleiding verschillen. Dit is ook afhankelijk van hoeveel tijd jij hebt om de benodigde uren vol te maken en examens af te leggen. Er zijn namelijk een aantal fases die je moet doorlopen om rijinstructeur te worden:

  • Fase 1 betreft de verkeersdeelname. Hiervoor dien je een theorie en een praktijkexamen af te leggen.
  • Fase 2 betreft didactische voorwaarden. Hiermee leer je hoe je een les voorbereidt en deze tot uitvoering brengt. Ook hiervoor leg je een apart examen af.
  • Fase 3 betreft een stageperiode. Hierin bouw je de ervaring op om jouw kennis in de praktijk te brengen.

Hoeveel tijd neemt de opleiding precies in beslag?

De bovenstaande fases worden dus stap voor stap doorlopen tijdens de opleiding om rijinstructeur te worden. Voor de opleiding zelf dien je 90 tot 120 uur te studeren. Dit kan op locatie van de opleiding gebeuren, of tijdens een zelfstudie gewoon thuis worden gedaan. Daarnaast trek je ongeveer een maand uit voor het schriftelijke en mondelinge examen. Ook neemt de stageperiode 225 tot 300 uur in beslag. Hoe snel je de deze stappen doorloopt, is afhankelijk van jouw eigen schema. Zo zie je dat rijinstructeur worden niet alleen vrijheid biedt wanneer je eenmaal aan de slag gaat, maar ook tijdens de rijopleiding jij zelf je tijd indeelt. Iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *