Hoe voorkom je diefstal aan je motor?

Als je een motor bezit ben je daar natuurlijk ontzettend trots op en wil je er alles aan doen om hem zo mooi en goed rijdend mogelijk te houden. Helaas geldt voor alle materiële dingen dat deze ook risico lopen om gestolen te worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Bereid je goed voor op motordieven, door de juiste tools en beveiliging aan te schaffen bij een goede motorwinkel. Een motorwinkel heeft -naast uiteraard motoren- alles in huis voor je motor, denk aan motorkleding, helmen, sloten en andere accessoires. Zij kunnen je ook adviseren en je beantwoorden al je vragen met betrekking tot motoren en motorrijden.

Slot

Een motor aan een slot leggen is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als je je motor van plan bent te beveiligen. Het is ook de meest voorkomende methode van beveiliging. Niet gek ook, want het is een effectieve en goedkope (eerste) oplossing. Je kunt ervoor kiezen om verschillende soorten sloten op je motor te monteren. Denk dan aan een stuurslot, een kettingslot of een schijfremslot. Alle soorten sloten beperken een dief om er vandoor te gaan met je motor. Met een stuurslot kan het stuur niet bewegen, waardoor zo’n zware motor niet kan naar links of rechts kan sturen. Een kettingslot zorgt ervoor dat je motor niet verplaatst kan worden, omdat het de mogelijkheid geeft om je motor vast te maken aan een vast of zwaar object. Een schijfremslot wordt om je remschijven bevestigd, waardoor de motor niet naar voren en achteren verplaatst kan worden.

Alarm

Niet alleen auto’s hebben een alarm, maar motoren hebben ook een alarm. Als je motor nog geen alarm heeft, is dit ook los te koop en vervolgens kun je dit dan installeren. Dit is altijd handig, maar vooral als je je motor ergens op straat hebt geparkeerd. Het geluid van het alarm zal de dief doen afschrikken en jij zal daardoor ook gealarmeerd worden. Vaak vinden verzekeraars het ook belangrijk dat er een alarm op je motor zit. Het beste is om je motor te beschermen door er naast een alarm ook andere maatregelen voor te treffen, zoals bijvoorbeeld een slot om mee te beginnen. Zo zorg je er ook voor dat je motor niet gemakkelijk mee te nemen is, in plaats van dat het alleen afschrikkend en alarmerend werkt.

Achter slot en grendel

Wat valt moeilijk te stelen? Juist. Een motor die niet zichtbaar gestald staat. Maak het moeilijk voor motordieven om je motor te stelen door je motor uit het zicht te stallen. Zet je motor bijvoorbeeld in je schuur of garage. Mocht je geen garage hebben, dan is dit al wat lastiger. Toch is het dan nog mogelijk om je motor uit het zicht te stallen. Denk dan aan een berging, schuurtje, motorfietsafdekking of tuinhuisje. Hier kun je je motor in zetten en voor extra beveiling kun je hem nog aan het slot leggen. Zo’n schuurtje is vaak heel gemakkelijk te plaatsen in een (voor)tuin.Het is een eenmalige investering, maar het is het geld zeker waard. Vooral als je een motor hebt die je goed wil beschermen tegen diefstal. Daarnaast staat je motor ook altijd lekker droog tijdens regenachtig weer of in de winter.