Internationaal transport: importeren en exporteren in Nederland

Veel producten in ons land gaan op internationaal transport. Dan hebben we het deels over producten die wij exporteren naar andere landen maar er zijn ook veel producten die wij juist weer krijgen en dus importeren van onze buren of landen verder weg. Nederland is een handelsland en dat zie je ook terug aan de hoeveelheid export en import die er plaatsvindt.

internationaal transport

Waar we goed in zijn in Nederland

De Nederlandse export was in 2017 goed voor 34 procent van het bruto binnenlands product, ofwel aan wat we met zijn allen in Nederland verdienen. De totale waarde van de geƫxporteerde goederen en diensten is echter gelijk aan 83 procent van het bbp. Kortom: we zijn erg goed in exporteren en onze goederen en diensten zijn populair in het buitenland. Het is echter goed om te realiseren dat niet alles dat wij exporteren ook hier gemaakt wordt. Wat wij dus doen in ons land is goederen importeren van de andere kant van de wereld en deze weer doorvoeren naar andere landen. Wij doen dat op verschillende manieren.

Soorten van internationaal transport

Wellicht denk jij – net als veel andere mensen – bij export meteen aan vrachtwagens. En het klopt: we exporteren veel over de weg met grote vrachtwagens vol producten. Er zijn echter ook andere manieren van transport. Bijvoorbeeld via het water. We hebben veel containerschepen in onze haven liggen die import en export makkelijker maken, met name als het gaat om landen die erg ver weg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *