Is uw Transport & Logistiek efficiënt?

De productiviteit en winstgevendheid van een bedrijf zijn afhankelijk van de efficiëntie van de toeleveringsketen. De toeleveringsketen van een bedrijf bestaat uit een reeks activiteiten, variërend van het kopen van grondstoffen tot het leveren van eindproducten aan klanten. De efficiëntie van elk van deze activiteiten zorgt voor een optimale distributie en logistiek en dus voor een competitief en winstgevend bedrijf. Alle partijen die betrokken zijn bij een toeleveringsketen (leveranciers, fabrikanten en logistieke en vrachtbedrijven) zouden hetzelfde doel moeten hebben om goederen op tijd en in vorm te leveren, met alleen de nodige middelen. Dit betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat grondstoffen en afgewerkte producten onder uitstekende omstandigheden, op het juiste moment en tegen zo laag mogelijke kosten bij de klanten aankomen. Dit is de enige manier om de volledige tevredenheid van klanten te bereiken, wat het onderscheidende element van het bedrijf kan worden in sterk concurrerende industrieën.

Hoe efficiëntie bereiken?

De volgende de factoren binnen de transport & logistiek die hierop van invloed zijn:

• Communicatie en samenwerking. Alle partijen die bij een toeleveringsketen betrokken zijn, zouden snel informatie moeten delen om hun inspanningen beter op elkaar af te stemmen.

• Traceerbaarheid. We moeten een systeem implementeren waarmee deelnemers in realtime de status van de goederen kunnen volgen.

• Integratie. Elke fase moet worden opgevat als een schakel in een ketting die precies moet worden verbonden met de rest van de fasen.

• Aanpassingsvermogen. Het proces moet zich aanpassen aan de behoeften van de klanten, zodat we hen beter van dienst kunnen zijn.

• Constante beoordeling. Stel indicatoren in om resultaten te meten en vergelijkingspunten met concurrenten om kansen voor verbetering te identificeren en fouten snel te corrigeren.

Welke doelen te bereiken?

De efficiënte werking van de transport & logistiek is de basis voor de productiviteit en het concurrentievermogen van een bedrijf. Om te voldoen aan de eisen die aan de toeleveringsketen worden gesteld, moeten ze deze basisdoelen bereiken:

• Winstgevendheid. Het verlagen van kosten en het maximaliseren van resultaten is essentieel om de beschikbare middelen efficiënt te beheren.

• Specialisatie. Elke schakel in de keten moet perfect werken en om dit te bereiken is het essentieel om experts te hebben die de efficiëntie verbeteren.

• Flexibiliteit. Een snelle reactie op de variabiliteit van markten en op de steeds veranderende behoeften van klanten garandeert klanttevredenheid en resulteert in een concurrentievoordeel.

• Zichtbaarheid. Door nauwkeurig te volgen wat er tijdens het hele proces gebeurt, kunnen we fouten opsporen en snel handelen.

• Samenhang en eenwording. De doelstellingen van elke fase moeten met elkaar in verband staan, en er moet een volledige integratie plaatsvinden, wil het proces zich zonder ongelukken kunnen ontvouwen.

• Empowerment. De betrokken partijen moeten tijdig beslissingen kunnen nemen om de vastgestelde prestatiedoelen te halen.

• Duurzaamheid. Het belang van de ecologische voetafdruk van het logistieke proces, en de manieren om deze te verkleinen en te compenseren, mag niet terzijde worden geschoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *