Nieuwe auto kopen? De voordelen van een merkdealer

Ben je op zoek naar een nieuwe (of tweedehands) auto, bijvoorbeeld een Honda? Dan worstel je wellicht met de vraag of je het best naar de Honda dealer kunt gaan of beter kunt kiezen voor een algemene autohandelaar of zelfs een particulier. Alle drie hebben ze zo hun voor- en nadelen. Hier gaan we in deze blog wat dieper op in.

De dealer weet álles van het specifieke merk

Natuurlijk is iedere auto uniek en is het nogal van belang hoe vorige eigenaren met de wagen omgesprongen zijn. Maar in algemene zin valt er over een bepaald type vaak al een hoop te zeggen. Tenminste, wanneer je dit type goed kent! En een merkdealer ziet een bepaald model tientallen keren voorbijkomen. Hij herkent dan ook patronen en kan je daarom beter van advies voorzien. Bovendien weet hij de zwakke plekken van bepaalde auto’s, zodat hij deze hier bij voorbaat al op kan controleren.

Daarnaast heeft de merkdealer simpelweg de naam van het merk hoog te houden. Hij zal dan ook alleen auto’s te koop aanbieden waarvan hij zelf volledig overtuigd is. Inruilauto’s worden bijvoorbeeld vaak onderling tussen autobedrijven verhandeld, maar zal een merkdealer nooit te koop aanbieden aan zijn klanten. Om over auto’s met een schadeverleden nog maar te zwijgen.

Betrouwbaar en met complete onderhoudshistorie

Auto’s die door de merkdealer aangeboden worden, zijn vaak ook door dezelfde merkdealer onderhouden. Ook komt het regelmatig voor dat je er auto’s treft die voorheen als leaseauto dienst hebben gedaan. Dit zijn dan ook doorgaans jong gebruikte auto’s met een complete onderhoudshistorie. Op die manier weet je zeker dat je met een betrouwbare auto te maken hebt, waar je de komende jaren zorgeloos in kunt rijden.

Uitgebreide (fabrieks)garantie

En mocht zich dan onverhoopt tóch een probleem voordoen met je auto, dan kun je in veel gevallen een beroep doen op de uitgebreide garantie die merkdealers bieden. In het geval van een jonge auto is er vaak zelfs nog sprake van fabrieksgarantie. Dealers kunnen dergelijke garanties aanbieden, omdat ze weten dat de kans op een mankement toch nihil is. Dit maakt natuurlijk ook dat een occasion van de merkdealer in de meeste gevallen ook wat prijziger is in aanschaf dan een auto van een algemeen autobedrijf, laat staan een particulier. Kijken we echter naar de lange termijn, wanneer onderhouds- en reparatiekosten een rol gaan spelen, dan ben je met een auto van de merkdealer in de regel toch aanzienlijk goedkoper uit.