Radiateur auto vervangen? Ontdek hoe!

Niets zo lekker als in je eigen auto kunnen gaan en staan waar je wilt. Maar dan moet je wel de zekerheid hebben dat je auto het ook echt doet. Helaas kan er aan je auto van alles stuk gaan, maar het goede nieuws is dat je veel onderdelen zelf kunt vervangen. Vind jij dat echte mannenzaken? Lees dan snel verder, in dit artikel leggen we je uit wat een radiateur is, hoe hij werkt en hoe je hem kunt vervangen. Want ook zonder uitgebreide technische kennis is de radiateur in de auto vervangen goed te doen.

Wat doet de radiateur?

De radiateur is een belangrijk onderdeel dat zorgt dat de motor van je auto niet oververhit raakt. De verschillende cilinders in de motor worden tijdens het draaien van de motor warm. Om te zorgen dat de cilinders niet oververhit raken, zijn zij allen omgeven door een ruimte waar water doorheen stroomt. Dit water koelt de cilinders en zorgt er dus voor dat de motor kan blijven draaien. Het water dat langs de cilinders stroomt warm daar op en komt dan, geholpen door de warmtepomp, weer in de radiateur terecht. Daar zit een ingenieus systeem van kleine buisjes en lamellen in waardoor het water snel afgekoeld kan worden, mede dankzij de rijwind van de auto. Koelt die rijwind onvoldoende, dan kan er ook nog een ventilator bijspringen. De koelvloeistof in je auto kun je gemakkelijk controleren. Veel auto’s hebben een expansietankje waarin je kunt aflezen of het niveau koelvloeistof nog goed is. Hou dit goed in de gaten om vervelende verrassingen te voorkomen.

Kan ik mijn radiateur zelf vervangen?

Het is afhankelijk van het model en type auto dat je rijdt of je de radiateur zelf kunt vervangen. Over het algemeen geldt dat hoe ouder de auto is, hoe makkelijker het vervangen is. Dat komt met name doordat de ruimte in de motorkap bij oudere auto’s wat groter is. Technisch gezien is het vervangen van de radiateur dan een fluitje van een cent. Het is een kwestie van alle toe- en afvoerslangen loskoppelen en de schroeven en bouten waarmee de radiateur op z’n plek wordt gehouden losdraaien. Zet er vervolgens een nieuwe radiateur in en schroef alles weer terug zoals je het los hebt gekoppeld. Belangrijk is dat je na het vervangen ook nieuwe koelvloeistof toevoegt. Heb je een wat nieuwere auto of durf je het toch niet zelf aan, dan kan je autodealer je goed helpen.