Stappenplan tweedehands auto kopen

De aankoop van tweedehands auto´s is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Door corona vindt men het minder prettig om met het openbaar vervoer te reizen en het kopen van een nieuwe auto is vaak te duur. Het kopen van een goede tweedehands auto is echter lastiger dan je denkt. Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan uitgewerkt.

Stap 1: Bepaal je budget

In je zoektocht naar goede tweedehands auto is het bepalen van je budget de eerste stap die je maakt. Hierbij moet je rekening houden met de andere kosten die je kwijt bent aan de auto. Denk hierbij aan onderhoudskosten, een goede autoverzekering en de belasting die je betaalt. Tussen auto’s die op het eerste oog gelijk lijken, kan dan ook een flink verschil zitten in maandelijkse lasten. Bij het bepalen van je budget moet je nadenken of je de auto financiert van  gespaard geld, wat altijd de goedkoopste optie is, of dat je een lening afsluit om de aankoop te kunnen doen. Uit cijfers blijkt namelijk dat geld lenen voor auto het meest voorkomende leendoel is in Nederland. Wanneer je een lening zoekt voor je tweedehands auto, is het belangrijk dat je de maandelijkse kosten berekent. Controleer altijd goed of deze kosten (samengevoegd met de overige lasten) passen binnen jouw maandelijkse budget. Ook is het handig om een goedkope lening te zoeken, want er zijn tientallen aanbieders die hun eigen kosten hanteren.

Stap 2: kijken en vergelijken

Het zoeken van een auto is natuurlijk het leukste onderdeel van het proces. Het is voor mensen een uitdaging iets te vinden wat goed bij ze past. In Nederland staan er enorm veel tweedehands auto’s te koop. Door het enorme aanbod is er de mogelijkheid om iets te zoeken wat echt bij je wensen pakt. Er zijn tegenwoordig dan ook verschillende websites waarop je auto’s met elkaar kan vergelijken. Deze websites hebben een filterfunctie zodat je eenvoudig een auto vindt die binnen jouw budget past. Hiernaast is het ook mogelijk om te zoeken op type auto, brandstof, aantal zitplaatsen en deuren en nog veel meer. Wanneer je een interessante auto hebt gevonden, is het tijd om het voertuig in het echt te gaan bekijken. Koop dan ook nooit een auto waarin je geen proefrit hebt gemaakt. Dit zorgt namelijk in veel gevallen voor teleurstellingen achteraf. 

Stap 3: de aankoop

Heb je de ideale auto gevonden? Dan is het tijd om over te gaan tot de aankoop. Probeer altijd te onderhandelen over de prijs, aangezien veel tweedehands auto’s voor meer geld worden aangeboden dan waarvoor de verkoper de auto weg zou doen. Wanneer je een deal hebt gemaakt, is het belangrijk dit vast te leggen op een duidelijke koopovereenkomst.

Het stappenplan voor het kopen van een tweedehands auto is redelijk eenvoudig. Na de aankoop van de auto moet je nog een aantal dingen doen. Zo is het belangrijk om de auto op jouw naam te zetten. Als je dit hebt gedaan, dan ben je ook verplicht om de zorg van het voertuig te dragen. Hierbij moet je dus zorgen voor een geldige APK en moet je een autoverzekering afsluiten. In Nederland is iedereen verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. Met deze autoverzekering ben je verzekerd tegen schade die je bij anderen aanricht. Daarnaast kan je natuurlijk zelf kiezen om een uitgebreidere verzekering af te sluiten om meer kosten te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *