Voor het eerst naar school

Je weet het vast nog als de dag van gisteren, je kleine werd geboren en ingebakerd in een dekentje als een klein bundeltje mens in je armen gelegd. En nu is hij of zij alweer vier jaar en is het tijd om de wereld in te trekken, te beginnen bij de basisschool. Een spannende tijd voor moeder en kind. In deze blog vertel ik je waar je aan moet denken voor het moment daar is. Een stukje voorbereiding bijvoorbeeld. Lees je mee?

Een fijne klas

Voor er naar school gegaan wordt, moet er wel een school gekozen worden. Er is een hoop om rekening mee te houden. Kijk je naar de cijfers van de school? De locatie of de projecten die ze rondom het standaard curriculum doen? Allemaal factoren die je keuze kunnen beïnvloeden omdat ze dat ook doen voor de educatie van je kind. Spreek hier ook over met andere moeder en uiteraard je partner. Kijk wat er het beste bij je kind past.

Praat erover met de kleine

Voor moeders is het een spannende tijd, maar dat is voor kinderen natuurlijk honderd keer zo erg. De één kan niet wachten tot het schooljaar begint en hij of zij mee mag doen in de klas. Voor de ander mag het nog wel even duren. Wat het verhaal ook is, het is belangrijk om er met kind over te praten. Zo weet hij of zij wat die kan verwachten en dat geeft vaak rust.

De praktische zaken geregeld

Dan moeten de praktische zaken nog worden geregeld en het is handig als je je kind hierbij ook betrekt. Bijvoorbeeld als het gaat om het uitzoeken van een schooltas en broodtrommeltje. Vaak worden kinderen dan wel een beetje enthousiast over de naderende verandering. Daarnaast moet er ook vervoer geregeld worden en een auto is niet meer van deze tijd. Als de locatie een beetje dicht bij is, regel dan een zogenaamde mamafiets met fietsbak of fietsstoeltje. Daarnaast geeft het ook meer ruimte, om ’s ochtend ’s samen met je kleine zijn of haar eigen fietskunsten te oefenen op hun eigen fiets onderweg naar school.

Geef jezelf de ruimte

Je gaat als moeder ook een nieuwe fase in. Dat kan best wel even wennen zijn. Geef jezelf dan ook tijd en ruimte om je hieraan aan te passen. Houd voor ogen dat het voor je kind zo prettig en comfortabel mogelijk moet worden, vaak geeft dit ook meer richting aan hoe je er zelf mee om kan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *