Waar kan ik mijn flitsfoto bekijken?

De meest voorkomende overtreding van de wet gebeurt in het verkeer. Een verkeersboete is zo uitgedeeld, zeker wanneer je niet wist dat er een flitser klaarstond langs de zijkant van de snelweg. Wanneer je dan geflitst bent krijg je snel een brief in je (digitale) brievenbus met de letter M in de hoek rechtsboven. Deze komt van het CJIB, oftewel het Centraal Justitieel Incassobureau. Dit is het overheidsorgaan voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar ze de verzameling boetes en sancties hebben voor alle burgers. Je kan via hun site je brief nog eens bekijken door in te loggen met je DUO account. Dan zie je alles dat voor jou openstaat aan boetes en straffen.

Soorten uitgedeelde boetes

Er zijn verschillende soorten (verkeers)boetes die het CJIB uitdeelt. Zo heb je een boete te hard rijden, maar ook boetes voor verkeerd parkeren. Deze kan je allemaal inzien op hun site wanneer je dus inlogt, maar je wordt er ook per post op geattendeerd. Op hun site kan je ook je flitsfoto bekijken. Ze nemen je mee door het proces van de foto tot aan de betaling. Daarna ligt het bij jou; je kan de boete betalen, maar je kan ook bezwaar indienen tegen de boete wanneer jij het onterecht vindt. Je kan hierbij hulp vragen door gespecialiseerden in bezwaren, maar je kan ook research doen en zo’n bezwaar zelf indienen. Wanneer je het bezwaar wint nadat de rechter de zaak heeft bekeken, vervalt de boete en hoef je dus niks te betalen.

Boetes in het buitenland

Het kan natuurlijk voorkomen dat je op vakantie een keer te hard reed zonder dat je het door hebt gehad. Wanneer je dan geflitst bent door een flitspaal in het buitenland, kunnen zij aan het kenteken zien waar de auto vandaan komt en op welke naam de auto geregistreerd is. Deze wordt dan doorgestuurd naar de Nederlandse overheid en het CJIB. Zij nemen de zaak over en kijken naar de Nederlandse wetgeving wat betreft de boete en overtreding van de regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *