Waarom kiezen voor een fleet management software?

Het beheren van een klein of groter wagenpark kan een lastige taak zijn. Een fleet management software kan helpen bij het vergroten van de efficiëntie en productiviteit van het wagenparkbeheer. Tevens helpt het systeem bij het verbeteren van de veiligheid van de chauffeurs, het optimaliseren van de routes, het brandstofgebruik te reduceren en het voertuigonderhoud in peil houden. Bent u geïnteresseerd en zou u graag willen weten hoe het werkt en wat de voordelen zijn? We vertellen het u hier in dit artikel. 

Hoe werkt een fleet management software?

De kern van een fleet management software systeem is de fleet tracking software. Dit is een GPS systeem die op drie verschillende manieren kan werken namelijk via een satelliet, GPRS of radio. De duurste maar ook zeker effectiefste manier is om te werken met een satelliet. Een van de hoofdfuncties van het fleet management software is dus voertuig tracking. Dankzij voertuig tracking wordt de logistiek manager in staat gesteld om de locatie van ieder voertuig exact te bepalen. Bij problemen kunnen zij direct schakelen om vertraging te beperken. 

Ook geeft het systeem meldingen af bij gevaarlijke situaties. Hierbij kunt u denken aan gevaarlijk rijgedrag, voertuigen die niet arriveren op bestemming, ongeautoriseerde voertuigen of voertuigen die te lang stilstaan. Ook krijgt u de mogelijkheid om snel en efficiënt te communiceren met de bestuurder. Het systeem kan instructies, (nieuwe) opdrachten en/of routes direct naar de chauffeur zenden. Vervolgens kan de chauffeur dit bevestigen of reageren. 

De logistiek managers worden dus in staat gesteld om het rijgedrag van de chauffeurs te analyseren. De gegevens die onder andere ingezien kunnen worden zijn het brandstofgebruik, remgedrag en motorgebruik. Dit kan ook nog als de ritten al zijn afgesloten. Al deze gegevens kunnen gebruikt worden om de chauffeurs op te leiden en te coachen. Verder krijgt u via het systeem de mogelijkheid om verschillende statistieken over uw werknemers bij te houden. Denk bijvoorbeeld aan productieve uren en pauzes. 

Een andere belangrijke functie van de fleet management software is routeplanning. Met behulp van een near real-time verkeersinformatie kunnen de logistiek managers routes plannen en aanpassen om files te vermijden en vertraging voorkomen. 

Transporteert u verse goederen? Dan is het belangrijk dat deze opgeslagen worden met de juiste temperatuur. Als de deuren van het voertuig te lang geopend zijn en de temperatuur in de opslagruimte stijgt, ontvangt de chauffeur een melding ter waarschuwing. 

Voordelen van het werken met een fleet management software 

Werken met fleet management software kan vele voordelen bieden. Het helpt u namelijk om een veiligere werkplek te creëren voor uw werknemers. Zoals u inmiddels weet kunt u het rijgedrag analyseren en de werknemers vervolgens coachen Daarnaast heeft u inzicht in de onderhoudsstatus van de voertuigen zodat deze altijd veilig gebruikt kunnen worden. 

Uit recent onderzoek is gebleken dat een fleet management software tot wel 10% kan besparen wat betreft het brandstofgebruik. Daarnaast kunnen problemen aan de voertuigen vroegtijdig gesignaleerd worden waardoor nog meer kosten bespaard kunnen blijven (ongeveer zo’n 15% in totaal). Onderhoudsschema’s kunnen makkelijk worden bijgehouden doordat het aantal gereden kilometers geregistreerd worden. De levensduur van de voertuigen wordt hiermee verlengd. 

Ook profiteren uw klanten van de fleet management software. De leveringen komen veelal op tijd doordat bijvoorbeeld files gemeden kunnen worden. Daarnaast kunnen de klanten hun levering live volgen, updates ontvangen en de precieze aankomsttijd zien.