Wat je moet weten over het leasen van een auto.

Veel mensen leasen hun auto, of dit nu een zakelijke lease is of voor privé. Het leasen van een auto wordt veel gedaan en kan vaak een perfecte oplossing bieden voor wanneer een auto kopen niet mogelijk is. Het leasen van auto’s wordt ook veelal op zakelijk gebied gedaan. Zo zijn er veel mensen die vanuit hun werk een auto hebben die dan weer geleased is door het bedrijf. Dat er zoveel geleased word komt vooral door het gemak en de vele keuzes in opties voor verschillende soorten manieren van lease contracten zijn. Zo kun je kiezen voor een operational lease, private lease, short lease en financial lease. Maar wat is nu precies het verschil en waarom zou je wel voor het ene moeten kiezen en niet voor de andere opties. Lees hieronder een korte uiteenzetting over de verschillende manieren van leasen.

Financial lease.

Dit is een zakelijke leasevorm en je hiermee een auto kan aanschaffen voor je onderneming. De aankoopsom wordt hierbij gefinancierd door de bank maar je bent zelf wel de economische eigenaar van de auto waardoor je de auto dus niet in één keer hoeft terug te betalen maar in vooraf afgesproken termijnen. Kort gezegd koop je dus een auto op afbetaling. Een voordeel van financial lease is bijvoorbeeld dat de auto gezien wordt als investering in de onderneming en de auto dus fiscaal aftrekbaar is. Dit lease contract is ook mogelijk voor starters en zzp’ers.

Operational lease.

Dit is een lease contract die veel word door bedrijven. Veel komt overeen met de financial lease alleen in dit geval neemt de leasemaatschappij de investering op zich en blijft daarmee ook de eigenaar van de auto. Het investeringsbedrag word in dit geval afgelost in de afgesproken termijnen.

Short lease.

Dit is een korte variant van een auto leasen en kan vergeleken worden met operational leasen. In dit geval geld de lease maar voor een kortere tijd. Je geniet dus van de voordelen van het lease met de flexibiliteit van het huren van een auto. Dus ook hier ben je niet officieel de eigenaar van de auto maar de lease maatschappij. Ook in dit contract zit het onderhoud en de verzekering erbij in begrepen.

Private lease.

De naam zegt het al, dit is vooral voor het privé leasen van een auto. Gebaseerd op de vooraf afgesproken looptijd en aantal kilometers stel jij samen met de leasemaatschappij de kosten per maand vast voor het leasen.