Welke verschillende leasevormen zijn er?

Ben je je aan het oriënteren op de automarkt? En wil je graag weten welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het leasen van een auto? In deze blog helpen wij je door uit te leggen wat leasen nou precies inhoud en welke vormen van leasen er bestaan. Ook wordt er gekeken naar de voor- en nadelen per leasevorm.

Wat is leasen?

Het merendeel zal ervoor kiezen een nieuwe of tweedehandsauto te kopen. Echter, is er nog een andere manier om je auto te financieren, namelijk: leasen. Leasen is vergelijkbaar met het huren van een auto. Leasing is een financieringsvorm waarbij je betaalt voor het in gebruik hebben van objecten, in dit geval een auto. De voorwaarden waaronder je de auto least staan weergeven in een leasecontract.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van de leasevorm, wordt je direct eigenaar van de auto of krijg je de auto in bruikleen. Aan het eind van de leaseperiode kan er bepaald worden of je de auto houdt of teruggeeft aan de leasemaatschappij. Maandelijks betaal je het afgesproken bedrag aan de leasemaatschappij, zoals dat in het leasecontract staat besproken.

Welke vormen van leasen zijn er?

Financial lease

Bij financial leasing sluit je een lening af. De leasemaatschappij betaalt de volledige auto (100% financiering). Je hebt de auto direct in bezit en betaalt maandelijks de rente en aflossing, in een van tevoren vastgesteld aantal termijnen. Daarnaast draag je zelf het economische risico over de auto. Er bestaat ook financial lease voor zzp’ers. Financial lease ZZP is ontwikkeld voor zpp’ers waarvan de financiële middelen nog niet toereikend genoeg zijn om een auto direct te kunnen aanschaffen.

Operational lease

Het grote verschil tussen financial en operational lease is dat bij operational lease de leasemaatschappij juridisch en economisch eigenaar blijft van de auto. Je loopt dus zelf geen risico over de auto. Aan het eind van de afgesproken periode neemt de leasemaatschappij de auto weer in of kun je de auto overnemen voor de op dat moment bepaalde marktwaarde.

Private lease

Private lease is een vorm van huren waarbij je tegen een vast tarief voor een lange periode de beschikking krijgt over een auto. In dit tarief zijn kosten voor autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud al meegenomen. Je betaalt per maand en na de looptijd lever je de auto weer in. Ook ZZP’ers kunnen gebruik maken van deze vorm van leasen.